FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henning, Hemm...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
22 maj 2018

Elitklubbar ger Nacka kommun ris och ros

Sport 15:14 | 12 februari 2018

Nacka har blivit utsedd till Sveriges föreningsvänligaste kommun. Håller Nackas elitklubbar med? NVP ringde upp tre av de stora — som gav kommunen toppbetyg i bemötande, men också delade ut kängor mot anläggningarna.

Skuru prenumererar på att slåss om guldet i damhandbollens högsta serie. Järla IF, tillsammans med OK Ravinen, har orienterare i internationell toppklass, och är bland de framgångsrikaste i landet. Saltsjöbadens slalomklubb är storexportör av alpina åkare till landets skidgymnasier och har tolv aktiva som tävlar i FIS, Internationella skidförbundet. Hur är det då att vara en elitklubb i Nacka?

När NVP bad klubbarna att ge sin bild stod det klart att man är nöjd med dialogen med tjänstemän och politiker. Gemensamt är också missnöjet med anläggningarna.

”Ett stående skämt”
Skuru IK har länge efterfrågat en ny bollhall, men fortfarande finns det inga konkreta förslag om att ersätta hallen, som rymmer ynka 300 åskådare. Tv-sända måste oftast spelas i Eriksdalshallen.
— Nacka bollhall är ett stående skämt i handbollskretsar. Vi spelar på dispens i en hall som inte är godkänd för spel på vår nivå, säger Magnus Rådahl, ordförande för Skuru IK, som varit aktiv i klubben sedan 1990.

Saltsjöbadens slalomklubb upplever att engagemanget från kommunens sida ökat för anläggningen, Vinterstadion. Men i dag är det fortfarande föreningen som med ideella krafter, och via medlemintäkter, sliter hårt för att säkerställa säkerheten och hålla backen öppen — även för allmänheten. Hade inte klubben själva åtgärdat liftsystemet inför säsongen, hade backen i dag varit stängd.
— Men vi känner stor optimism i dialogerna och känner anledning att se positivt på framtiden, säger Håkan Westberg, ordförande för Saltsjöbadens slalom.

Förslag hotar verksamheten
Orienteringsklubbarna Järla IF och OK Ravinen, känner sig just nu motverkade. Båda klubbarna har nyligen yttrat sig i en fråga, som de anser kan hota deras verksamhet.

Natur- och trafiknämnden vill begränsa orienteringens möjligheter att anordna orienteringstävlingar i Nacka kommuns ägda skogsmarker. Endast Velamsund anses lämpligt. Om förslaget klubbas riskerar både rekrytering och motions- och tävlingsverksamhet att drabbas negativt.
— Detta är ett mindre problem för vår elitverksamhet eftersom de löparna söker sig till mer krävande terräng, däremot blir det en ond cirkel för vår barn- och ungdomsverksamhet, där större delen av verksamheten är förlagd här i Nacka, säger Fredrik Brandhorst, ordförande i Järla orientering.
Gustav Grändeby


Foto: Carl Lundborg
"Stora skrytbyggen ligger inte för mig"


Mats Gerdau, M, kommunalråd i Nacka, är nöjd med de satsningar kommunen gör på föreningslivet. Men han hävdar bestämt att funktionella anläggningar även fortsättningsvis går före flådiga.

– Stora skrytbyggen ligger inte riktigt för mig.

Varför vann ni priset som föreningsvänligaste kommun?
— För att föreningarna har en närhet till både politiker och tjänstemän. Sedan vill jag lägga till alla engagerade föräldrar som ideellt ställer upp som tränare och lagledare. Utan dem hade vi inte varit där vi är i dag.
Vilka idrottssatsningar gör ni just nu?
— Snart påbörjas bygget av nya Näckenbadet och en ny bollhall vid Myrsjöskolan. Vi ska isolera Björknäs ishall och bygga nya sporthallar vid Sigfridsborgsskolan i Älta och i Boo gård i år. Fotbollstältet vid Nacka IP är klart. Det är bra och funktionella anläggningar.
Skuru, Järla orientering och Saltsjöbadens slalomklubb vittnar alla om en god dialog, men också om ett missnöje med anläggningarna. Skuru säger att deras arena är ett skämt i handbollskretsar. Hur reagerar du på elitklubbarnas missnöje?
— Vi satsar på anläggningar för flera hundra miljoner de kommande åren. Förslaget att begränsa orienteringstävlingarna vet jag inget om. Men för att exempelvis bygga ut Nacka bollhall behöver vi ändra på en detaljplan, och det tar tid. Det viktigaste för oss är att föreningslivet har så mycket halltider som möjligt.
Din hemstad Gävle har Gavlerinken och Gavlevallen. Nacka, som är i samma storlek befolkningsmässigt, är inte i närheten av några sådana arenor.
— Jag tycker att man får se Stockholmsregionen som helhet, och här har vi stora anläggningar. Men vi kan inte jämföra oss med isolerade centralorter ute i landet. I Nacka ska vi ha bra arenor för barn- och ungdomsidrott. Stora skrytbyggen ligger inte riktigt för mig.
Vad skulle du själv ge Nacka kommun ur ett föreningsvänligt perspektiv på en skala 1-5?
— När vi nu fått en utmärkelse måste jag ge oss ett högt betyg, en 4:a. Men det kommer alltid finnas en större efterfrågan än vi kan tillgodose. Jag tror inte det finns en kommun i Sverige som har lyckats med det.

FOTNOT: Längst ner i faktarutan kan ni läsa klubbarnas fullständiga svar på frågorna vi ställde.

Nacka får högsta och lägsta betyg

FRÅGAN. Vad vill ni ge Nacka för betyg, på en skala ett till fem, hur föreningsvänlig kommunen?
Skuru handboll. Magnus Rådahl menar att om betyget grundat sig på dialog och förståelse hade det blivit full pott. ”Men när det gäller antalet anläggningar och deras lämplighet är betyget uruselt, så där skrapar man ihop till betyget 1.”

Saltsjöbadens slalomklubb. Håkan Westberg tycker att de senaste åren ger hopp om framtiden.
 ”Givetvis finns det alltid utvecklingspotential, så för att sätta lite press på både oss och kommunen ger vi betyget 4:a, men vi ser en 5:a inom räckhåll”, säger han.

Järla orientering. ”Fritidsenheten gör ett mycket bra jobb med stöttning och försöker hålla en kontinuerlig kontakt med oss […] Betyget bör hamna på en klar 5:a! Däremot motarbetas vi på ett allvarligt sätt […] och beroende på det kan inte betyget bli annat än en 1:a”, säger Fredrik Brandhorst.

-------------------

Här kan du läsa klubbarnas fullständiga svar!

Fredrik Brandhorst, ordförande Järla orientering.

Hur länge har du suttit på posten som ordförande?
Sju år.
Nacka utsågs förra veckan till Sveriges föreningsvänligaste kommun i landet. Vad var din spontana reaktion på det?
Grattis Nacka och grattis alla föreningar i kommunen. Det är kul att bo i en kommun som uppfattas som föreningsvänlig, dock kan jag själv tyvärr inte helt ställa upp på den beskrivningen, se nedan.
Under din tid som ordförande, hur tycker du att dialogen med Nacka kommun varit under årens lopp. Vad har varit bra och vad har varit sämre?
–Jag har haft ett flertal möten med politikerna som alltid ställt upp och lyssnat och jag har även träffat tjänstemän på Fritidsenheten vid ett flertal tillfällen. Det var också mycket roligt att få välkomna fritidsnämndens ordförande Richard Wendt jämte en tjänsteman från Fritidsenheten till vår orienteringstävling vid Flatenbadet i våras. Solen sken och Richard och Karl sken ikapp med vädret efter att ha provat en orienteringsbana i skogen. Synd bara att vi inte kunde genomföra detta arrangemang på Nacka kommuns marker som vi först hade planerat. Sämre har varit att vi har haft enormt svårt att nå fram till tjänstemännen på Tillståndsenheten. Vi har även skickat ett antal påminnelser om att de gärna får besöka något av våra olika arrangemang för att lära sig lite mer om hur en orientering fungerar i praktiken men tyvärr endast fått avvisande svar.
Ni är en av två Nackaföreningar som tillhör de vassaste i landet. Tycker ni att era förutsättningar som elitlförening speglar den nivån ni verkar på?
Nacka är attraktivt för orienterare och grunden för det är att både OK Ravinen och vi i Järla har väl organiserade elitverksamheter. Bägge föreningar får också från tid till annan förfrågningar från både nationell och internationell elit som är intresserade av att börja träna och tävla med oss. Utöver närhet till studier och arbete är det tillgången till bra och tuffa träningsmarker i Stockholmsområdet som drar.
Ni och OK Ravinen har skrivit varsin skrivelse till kommunen. I er står det att Nackas föreslagna friluftsstrategi att skärpa reglerna för att arrangera tävlingar riskerar att underminera hela er verksamhet. Kan ni utveckla vad ni menar?
Tillgången till skogsmark är förstås av yttersta vikt för föreningarnas orienteringsverksamhet. Det gäller för både tränings- och tävlingsverksamhet för barn, ungdomar, motionärer och elitlöpare. I Nacka finns det egentligen bara tre större markägare, Stockholms Stad, Erstaviks Fideikommiss samt Nacka kommun. Där sticker Nacka kommun som markägare ut mycket negativt genom att planera för mycket skärpta regler för orienteringsarrangemang. I princip kommer det endast gå att genomföra normala orienteringar i Velamsund och då huvudsakligen också under höstmånaderna medan det på övriga kommunala marker som Nyckelviken, Orminge, Skogsö och Tattby enbart kommer tillåtas så små arrangemang att det inte låter sig genomföras praktiskt. Dessutom är samtliga dessa marker avsatta just för det rörliga friluftslivet, och då kan man förstås fråga sig vad orientering är om inte rörligt friluftsliv? De föreslagna riktlinjerna inskränker alltså tävlande och då indirekt att våra orienteringskartor efterhand inte uppdateras. Det blir förstås också färre arrangemang att välja på för framför allt barn och motionärer som vill tävla i närområdet, och med allt sämre kartor blir till slut också träningsverksamheten lidande. Detta är kanske ett mindre problem för vår elitverksamhet eftersom dessa löpare ändå söker sig till mer krävande och okänd terräng för att fortsätta att utvecklas. Däremot blir det en ond cirkel för vår rekrytering jämte de kontinuerliga motions-, barn- och ungdomsverksamheterna där en större del av verksamheten är förlagd just till hemmaterrängen i Nacka. Nackas orienteringsföreningar har också tidigare arrangerat en mängd större och mindre orienteringstävlingar på kommunens marker som avlöpt helt problemfritt så varför man skulle behöva skärpa några regler är för mig svårt att förstå. Det finns också redan regler överenskomna med Naturvårdsverket och varför Nacka kommun skall skapa ett eget regelverk helt på egen hand är minst sagt märkligt. Jag tror det egentligen är en kunskapsfråga och att tjänstemännen i det här fallet är mer bekymrade över att riskera göra något som kan bli fel än att ha modet att försöka göra något som är rätt. De föreslagna reglerna blir så vitt jag förstår också de strängaste i hela landet och det alltså egentligen helt utan anledning.  Vi tycker istället det borde vara en självklarhet att kommunen agerar generöst och lägger sig i framkant vad gäller tillgång för ideella föreningars arrangemang i kommuninnevånarnas egna marker.
Vad skulle ni sätta för betyg på Nacka på i hur föreningsvänlig kommunen är, på en skala mellan 1-5? Motivera gärna kort varför.
Fritidsenheten gör ett mycket bra jobb med stöttning och försöker hålla en kontinuerlig kontakt med oss ideella ledare exempelvis genom föreningsledarkonferenser varje år. Även stödet i arbetet med att certifiera Järla Orientering som Utmärkt förening var värdefullt och det uppskattar jag mycket, betyget bör hamna på en klar 5:a! Däremot motarbetas vi alltså på ett allvarligt sätt vad gäller orientering på kommunens marker av Tillståndsenheten som mer verkar betrakta orientering som ett allvarligt miljöproblem istället för den friskvård för gammal som ung som det i verkligheten är. Beroende på detta dras följaktligen betyget ned och jag kan egentligen inte ge mer än en 1:a! Hur bra vi än blir bemötta av kommunen i övrigt så är ju själva grundförutsättningen för hela vår verksamhet inte där om vi inte kan tävla och träna i kommuninnevånarnas egna skogar, marker som dessutom är avsatta för just det rörliga friluftslivet. Vidare är det förstås ett utomordentligt allvarligt problem om vi på sikt inte kan bedriva en uthållig rekryterings-, ungdoms- och motionsverksamhet, då spelar inte Fritidsenhetens goda insatser någon särskilt stor roll. Tyvärr!

Håkan Westberg, ordförande Saltsjöbadens slalomklubb.

Hur länge har du suttit på posten som ordförande?
Aktiv och engagerad medlem som tränare de senaste 9 åren. Jag har varit med i styrelsen i drygt ett år som ordförande sen i somras/höstas 2017.
Nacka utsågs förra veckan till Sveriges föreningsvänligaste kommun i landet. Vad var din spontana reaktion på det?
Verkligen roligt och ett tydligt bevis på att Nacka Kommun ser betydelsen och effekten av ett aktivt föreningsliv för barn, familjer och invånare i Nacka. Jag upplever den ansatsen i våra kontakter med kommunen. Både i bemötande och engagemang genom möten och samtal med vår Saltsjöbadens Slalomklubb det senaste året.
Under din tid som ordförande, hur tycker du att dialogen med Nacka kommun varit under årens lopp. Vad har varit bra och vad har varit sämre?
Den senaste tiden märks det tydligt att Nacka Kommun vill ta ett ansvar för vår anläggningen Vinterstadion och hjälpa oss att säkerställa både drift och funktionalitet som är hållbar för alla, inte bara vår klubb. Sen är det alltid svårt för både oss som ideell förening och Nacka som kommun att skapa snabba förändringar genom beslut. Det finns ju både politik och byråkrati att förhålla sig till. Men vi har en bra och offensiv dialog idag med en enad ambition om att Vinterstadion ska bli en attraktiv samlingspunkt för friluftsliv även på regional nivå.
Ni är en av Sveriges största alpina föreningar i landet. Tycker ni att era förutsättningar som elitlförening speglar den nivån ni verkar på?
Idag nej. Idag är det vi själva som förening genom medlemmar som driver, underhåller och utvecklar hela anläggningen. Helt på ideell basis med medlemsintäkter där medlemmar lägger ned otroligt mycket tid och energi på sin fritid. För att vi över huvud taget ska kunna hålla backen öppen, i ett säkert och funktionsdugligt skick för både oss själva och allmänheten. Det finns alltid utmaningar och anledningar historiskt till att det är så. Men som jag konstaterade tidigare, känner vi en stor optimism i dialogerna och känner anledning att se positivt på framtiden.
Ni fick nyligen ett bidrag på underhållet av liftsystemet för 187 000 kronor. Det visar ändå en vilja från kommunens sida?
Verkligen. Bidraget syftade specifikt till ett antal prioriterade åtgärder som Klubben efter extern besiktning presenterade. Allt för att kunna garantera säkerheten för anläggningens besökare. Både vi som klubb och Nacka kommun var helt överens om vikten av dessa åtgärder för att kunna öppna backen och garantera den säkerhet som alla besökare givetvis ska förvänta sig. Bidraget användes oavkortat till att sanera el och säkra fundament för liftstolpe.
Vad skulle ni sätta för betyg på Nacka på i hur föreningsvänlig kommunen är, på en skala mellan 1-5? Motivera gärna kort varför.
Min känsla baserat på de senaste årets kontakter och möten är mycket bra. Givetvis finns det alltid utvecklingspotential så för att sätta lite press på både oss och kommunen ger vi betyget 4:a idag, men vi ser en 5:a inom räckhåll.

Magnus Rådahl, ordförande Skuru handboll.

Hur länge har du suttit på posten som ordförande?
Sitter mitt fjärde år på den här posten. Har varit aktiv i klubben sen 1990 varav 5 år som Elitansvarig.
Nacka utsågs förra veckan till Sveriges föreningsvänligaste kommun i landet. Vad var din spontana reaktion på det?
Bra med att kommunen uppmärksammas. Kan sätta viss press på kommunen att leva upp till den titeln. Samtidigt blir jag lite bedrövad, om Nacka är bäst hur eländigt är det då inte i andra kommuner...?
Under din tid som ordförande, hur tycker du att dialogen med Nacka kommun varit under årens lopp. Vad har varit bra och vad har varit sämre?
Vi har alltid haft en bra dialog med såväl politiker som tjänstemän. På kultur och fritidssidan finns en klar vilja och ambition att hjälpa till. Däremot haltar det lite inom andra områden, t.ex. fastighetssidan, där man har svårt att se att det är skillnad på en ideell förening och ett företag.
Skuru IK har tillhört det absoluta toppskiktet i damhandbollen i många år. Tycker ni att era förutsättningar som elitlag speglar den nivån ni verkar på?
Absolut inte! Nacka Bollhall är ett stående skämt i handbollskretsar! Vi spelar på dispens i en hall som inte är godkänd för spel på vår nivå. När vi nu blir hårt trängda av Futsal som vill in och vi måste släppa tider i den enda hallen i Nacka som man får använda klister är det katastrof.
Ni har länge propagerat för en ny hall som ska vara mer elitmässig. Om du fick drömma på en rimlig nivå, hur skulle den se ut?
En hall som rymmer 1200-1500 åskådare och med utrymme för kringverksamhet såsom gym, utrymmen för sponsoraktiviteter och kansli.
Vad skulle ni sätta för betyg på Nacka på i hur föreningsvänlig kommunen är, på en skala mellan 1-5? Motivera väldigt kort.
Kommunen är helt klart föreningsvänlig när det handlar om dialog och förståelse för föreningarnas villkor så där får man betyget 5. Men när det gäller antalet anläggningar och deras lämplighet är betyget uruselt så där skrapar man bara ihop till betyget 1.