FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
18 juli 2018

Maria Bergenman och Jouni Reinikainen på den plats där den sjuåriga flickan som gått genom isen var nära att drunkna. Tack vare parets snabba insats klarade hon sig utan skador.

Räddade livet på sjuåring:
”Jag bara sprang ut i vattnet”

Värmdö 09:50 | 16 april 2018

När Jouni Reinikainen hörde skriken tvekade han inte en sekund. Han kastade sig i det iskalla vattnet  — och räddade livet på den sjuåriga flickan som gått genom isen.
– Det finns inte ord för hur tacksamma vi är, säger flickans pappa.

Förra söndagseftermiddagen var Jouni Reinikainen och hans fru Maria Bergenman ute på en promenad runt Ösby träsk. Plötsligt bröts tystnaden av barnskrik, som kom från två flickor.

De hade gått genom isen, men lyckats ta sig upp ur vattnet. Men deras kompis, en sjuårig flicka, var kvar i den iskalla sjön.
– Jag såg att något rörde sig i vattnet, och skymtade något rött. Jag blev ganska blank i huvudet och bara sprang ut i vattnet. Flickan hade sjunkit ner på botten, och det var så mörkt i vattnet så jag sträckte mig efter henne utan att riktigt se. Och så fick jag upp henne, berättar Jouni Reinikainen.

Flickan var kraftigt nedkyld, blek och till en början inte kontaktbar. Medan Maria Bergenman tillkallade ambulans försökte Jouni Reinikainen få henne att andas normalt.
– Jag tryckte på hennes rygg för att få ut vatten och fick upp henne på min axel. Efter en stund kräktes hon och fick bättre andning, säger han.

”Hon hade änglavakt”
I sällskap med de andra två flickorna tog sig Maria Bergenman och Jouni Reinikainen, med sjuåringen i famnen, till ambulansen, som parkerat vid Gustavsbergs simhall. Ambulanspersonalen konstaterade att sjuåringen hade låg puls, och körde snart därefter iväg med henne till sjukhus. De andra två flickorna fick stanna med Jouni Reinikainen och Maria Bergenman och invänta polis och brandkår.
– Jag hade så mycket adrenalin i kroppen att jag inte ens hade känt temperaturen i vattnet. Personalen i simhallen ville ge mig torra kläder, men jag ångade av värme. Jag fick nog lite superkrafter i stunden, säger Jouni Reinikainen.

Efter ett dygn på sjukhus kunde flickan åka hem, utan några fysiska men. I efterhand har Jouni Reinikainen inte kunnat sluta tänka på hur nära det var att hon drunknade.
– Hon hade änglavakt. Det var sjukt dåliga odds för att vi skulle gå förbi precis då. Vi hade gått runt sjön och inte stött på en enda person. Herregud, vilken tur hon hade. Det var en fråga om sekunder.

Flickans pappa famlar efter orden när han ska formulera sin tacksamhet.
– Det är rent otroligt. Vi kan inte tacka honom nog. Han gjorde en obeskrivlig insats. Det finns inte ord för hur tacksamma vi är för hans civilkurage och den insats han gjorde.