FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henning, Hemm...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
22 maj 2018

Insändare

Med en sammanlagd utomhusyta på 8,5 kvadratmeter per barn blir Kristallens nya förskolegård ­alldeles för snålt tilltagen för de 200 barnen, skriver Emilie Stendahl.

"Korkat att tränga ihop
200 barn på minimal gård"

Insändare 16:55 | 16 maj 2018

En ny förskolegård med 8,5 kvadratmeter per barn, istället för rekommenderade 40, är alldeles för lite, anser insändarskribenten.

Stora, varierade och trygga förskolegårdar är oerhört viktiga för kommunens yngsta medborgare. Därför är det inte utan att man tar sig för pannan när man läser detaljplan­en för den förskola som ska byggas på Järlahöjden med plats för 200 barn.

I stället för att följa statliga Boverkets rekommendation om 40 kvadratmeter per barn, satsar Nacka på — håll i hatten nu — 8,5 kvadratmeter.

Och eftersom man inser att det här inte kommer vara hållbart planerar man en park i anslutning till förskolan. Samt eventuellt takterrasser.

Det duger inte. Det är en lösning som bäst sammanfattas så här: Okunnig på gränsen till korkad.

Besök för all del en småbarnsavdelning på en storförskola som Kristallen under en dag. Se hur länge den där utflykten till parken varar — när tre vuxna ansvarar för 16 ett- och tvååringar som alla bär blöja. Det räcker med att ett barn bajsar för att ekvationen inte ska gå ihop, om den någonsin gjorde det. För hur ska de två vuxna som är kvar kunna hålla uppsikt över 15 barn i en park? Där det kanske inte ens finns ordentliga grindar? Hur blir en sådan lösning någonsin en bra lösning för barnen? En bra lösning för den pressade personalen i förskolan? En säker lösning?

Och takterrasser i all ära, jättecoolt, verkligen. Det är bara det att man testat detta på förskolor redan och kommit fram till att de inte är någon optimal miljö för små barn — takterrasser är för sol- och vindutsatta.  

Så kära politiker: Dra ut huvudet ur plånboken och ägna er åt att rationellt begrunda den forskning som finns och som är tydlig med hur viktiga förskolegårdar är för att barn ska få röra på sig. Eller forskningen som visar att utevistelse gör barn mindre sjuka. Vilket förstås betyder mindre vab och de stora kostnader det medför.

Revidera byggplanen så att förskolan får en betydligt större gård än vad som är planerat. Gör plats för både parker och bra förskolor.

Bygg stad ­— som folk vill bo i.

Emilie Stendahl, småbarnsförälder i Nacka