FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Marie bebådel...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
25 mars 2018

"Teoretiskt sett skulle andra riktlinjer kunna leda till att färre får sina förstahandsval", säger Tobias Nässén, M, ordförande i utbildningsnämnden.

Nackas modell för skolvalet är olaglig

Nacka 07:30 | 13 mars 2018

Nackas urvalssystem i skolvalet är olagligt, anser Kammarrätten. Enligt en ny dom öppnar modellen för att det är taktiskt att i andra hand välja en skola långt bort från hemmet.

När Nackas skolval förra året hade avgjorts valde nio familjer i Nacka att överklaga besluten om barnens placering till Förvaltningsrätten. Föräldrarna menade att kommunens urvalsmodell stred mot lagen.
Orsaken är att kommunen lagt större vikt vid vårdnadshavarnas andraval än vid deras förstaval, i de fall där skolorna haft många sökande. Det vill säga: I en situation där det har varit fler sökande än platser, har företräde getts till de barn som skulle få längst avstånd till sitt andrahandsalternativ. 

Enligt Nacka kommun har urvalsmodellen stöd i skollagen. Kommunen hänvisar till en dom om ”relativ närhet”, som tidigare slagits fast. Men Kammarrätten menar att Nackas tolkning är felaktig. 

Långt avstånd – större chans
Det medför, enligt Kammarrätten, att skolurvalet öppnar för taktiska val till skolor med högt söktryck. Ju längre avståndet till andravalet, desto större chans att få förtur till förstavalet. Enligt Kammarrätten är närhetsprincipen bara relevant som urvalsmodell när man ser till vilka två skolor som geografiskt ligger närmast eleven. Däremot anser rätten att Nackas princip, att istället se hur mycket längre det är till den skola som eleven valt i andra hand inte är godtagbar.

Jessica Johansson, som bor i Saltsjö-Duvnäs, är en av de föräldrar som drivit frågan ända fram till Kammarrätten. En process som tagit nästan åtta månader. 
– Allt började med att det var ett allmänt prat före skolvalet, att man skulle välja på ett visst sätt för att bli garanterad sitt förstaval. En del föräldrar hade räknat ut att modellen öppnade för strategiska skolval.

Hon försökte påtala omständigheterna för Nacka kommun, men fick inget gehör.
– Jag fick ett mycket nonchalant bemötande i mina kontakter med Nacka kommun, säger hon.

Orimliga skolval
Jessica Johansson, som sedan granskade förra årets urvalslista, menar att den visade på orimliga skolval till skolor långt från hemmet eller till privata skolor som inte hade något intag till höstterminen 2017, i andra- och tredjehandsvalen. 
– Detta i syfte att säkra plats på den skola man valt i första hand. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Nacka kommun har lagt ned så mycket tid och resurser på att försvara en modell som faktiskt strider mot skollagen, säger Jessica Johansson och fortsätter:
– En urvalsmodell ska vara rättssäker och rättvis för alla barn och inte öppna för strategiska skolval. Gör Nacka kommun intag enligt nuvarande modell, kan vissa placeringar strida mot skollagen.


Nacka överklagar till högsta instans

Nacka står på sig och behåller skolvalsmodellen, trots Förvaltningsrättens dom. 
– Alla partier var eniga om att överklaga för att få en vägledande dom över hur skollagen ska tolkas, säger Tobias Nässén, M, ordförande i utbildningsnämnden.

Förvaltningsdomstolen ansåg att Nacka kommun hade tolkat lagen rätt. Kammarrätten, som är nästa instans, menade att kommunen tolkat lagen fel. Därför vill kommunen få saken prövad i högsta instans.
– Vårt mål med de riktlinjer vi har i Nacka är att så många som möjligt ska få sitt förstahandsval och därefter sitt andra- eller tredjehandsval, säger Tobias Nässén.

Sista ansökningsdagen för skolval till höstterminen var 31 januari, och från och med den 6 mars börjar beskeden om skolplaceringarna skickas ut. Preliminära siffror visar att 92 procent fått sitt förstahandsval i år. Lägger man till andrahandsvalen blir siffran 98 procent.

Hur många föräldrar som fått sitt barn placerat på sitt andrahands- och tredjehandsval på grund av den omtvistade urvalsmodellen har kommunen inga svar på.
– Teoretiskt sett skulle andra riktlinjer kunna leda till att färre får sina förstahandsval och att fler elever som bor längre från vissa skolor får svårare att kunna välja en skola längre bort från hemmet, säger Tobias Nässén.

Hur stor chans tror ni att det är att Högsta förvaltningsdomstolen tar upp ärendet?
– Det är svårt att veta, men vi hoppas domstolen tar upp frågan då rättsläget är oklart i dag.

Oppositionsrådet Khashayar Farmanbar, S, säger att partierna inte varit ense i frågan från början, men att Socialdemokraterna i Nacka valde att gå med på att överklaga domen, i syfte att högsta instans ska fastställa skolvalsmodellen som olaglig.
– Den missgynnar ärliga val, men gynnar taktiska val. Vi vill ha ett hederligt system, säger han.

2 132 elever har deltagit i skolvalet till höstterminen 2018.


Nacka

En man viftade med kniv vid Nacka Forum mot en annan person. Mannen togs om hand av ordningsvakter och är nu misstänkt för försök till grov misshandel.

 

16:41 | 23 mars 2018 | Läs och kommentera


Nacka

En värmefläkt i ett bostadshus i Finntorp fattade eld. Enligt polisen rörde det sig om en fullt utvecklad brand som nu är släckt.

 

16:49 | 22 mars 2018


Nacka

Många satsar på elbilar och elcyklar. Men ingen verkar tycka att elmopeden har samma potential.
Så tänkte Rickard Bröms i Sickla för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har mopedmärket Vessla arbetats fram och lanserats – 2018 är målet att sälja 1 500 stycken. 

 

14:39 | 22 mars 2018| Läs och kommentera


Nacka

Finsk pizza och designmöbler. Nacka Forum får påfyllning i form av sex nya butiker under våren. Köpcentrumet ska också göra Forumvägen gästvänligare i år, bland annat genom att bygga en lekplats och få in mer grönt.

 

12:31 | 22 mars 2018| 1 kommentar


Nacka

Först vann de regionsfinalen, sen blev de länsmästare. Nu väntar ett sista eldprov för klass 5A från Vilans skola i kampen om att knipa segern i Vi i femman. På måndag är det dags för tv-sänd rikssemifinal. 

 

10:52 | 22 mars 2018| Läs och kommentera


Nacka

En Nackabo på longboard. 500 mil på fyra månader. Den första maj ger sig Erik Sander ut på sitt livs hittills största äventyr. Under resan kommer han samla in pengar för forskningen kring MS, en sjukdom han själv diagnostiserats med.

 

08:05 | 22 mars 2018| Läs och kommentera


Nacka

Två kvinnor anmälde en Nackaklinik under 2016 och 2017 sedan de fick svårt att andas efter sina näsoperationer. 

 

14:18 | 21 mars 2018


Nacka

Trafikverket meddelar nu ett nytt datum för när avstängningen på Värmdöleden vid trafikplats Nacka ska inledas.

 

11:53 | 21 mars 2018| Läs och kommentera


Nacka/Värmdö

En boom väntar när det gäller antalet laddningsplatser för elbilar i Nacka. I dagsläget finns drygt 60 – men innan årets slut kommer det att finnas drygt 280 fler. Allra störst är utbyggnaden i Sickla köpkvarter.

 

08:06 | 21 mars 2018| 1 kommentar


Nacka

Nyanlända demonstrerar den här veckan utanför Nacka stadshus i protest mot att de efter två år i kommunen inte längre får bo kvar i bostäder ordnade av kommunen.

 

14:42 | 20 mars 2018| 6 kommentarer


Nacka/Värmdö

Ett upprop har under hashtaggen #pressatläge samlat in 1 600 berättelser om situationen på förskolor i landet. Berättelser från både Nacka och Värmdö visar på konsekvenserna av stora barngrupper, men att personalen ändå ska hålla skenet uppe gentemot föräldrar.

 

13:41 | 20 mars 2018| Läs och kommentera


Nacka

600 bostäder. Det är vad Nackas politiker nu anser kan byggas i Birkaområdet, Men flera röster anser att det hotar karaktären i Nackas äldsta villaområde.

 

10:22 | 20 mars 2018| 1 kommentar


Nacka

Polis larmades sent på måndagskvällen till en bostad i Skogalund där en person ska ha blivit misshandlad.

 

09:00 | 20 mars 2018


Nacka

Här är de 19 berättelserna i #pressatläge från Nacka.

 

07:41 | 20 mars 2018| Läs och kommentera


Nacka

Sex veckor efter att det blev förbjudet att hålla mobilen i handen bakom ratten har Nackapolisen tagit tre förare på bar gärning.
– Oftast är det våra civila bilar som ser att en bil kör vingligt, säger Lars Berglund vid regionala trafikbrottsgruppen.

 

10:44 | 19 mars 2018| Läs och kommentera


Nacka

Vid fyra av fem kontrollköp av alkohol och tobak efterfrågade butikerna legitimation. Ett bra resultat, tycker Nacka kommun.

 

09:37 | 18 mars 2018| Läs och kommentera


Nacka

Nackas satsning på en galleria för ”högre utbildning och kreativ utveckling” tar fast form den här veckan. Först 2023 ska verksamheten vara färdig, och då ihopbyggd med Nacka gymnasium, men den öppnar i tillfälliga lokaler i Nacka Forum på fredag.

 

10:07 | 17 mars 2018


Nacka

Skolvalet till förskoleklasser i Boo måste göras om. Ett tekniskt fel i ett program som sköter placeringarna gör att barn som fått ja till placering på Myrsjöskolan kanske inte får börja där till hösten.

 

15:29 | 16 mars 2018


Nacka

Igår kväll skulle ett av körfälten på Värmdöleden efter trafikplats Nacka ha stängts av. Men nu skjuts avstängningen upp.

 

11:07 | 16 mars 2018


Nacka

En minderårig flicka har åtalats för tre rån som ägde rum i Nacka i mars och maj förra året.

 

12:35 | 15 mars 2018


Nacka

En boende på Ektorpsvägen tröttnade på byggbullret, och skrev ”Vi förtjänar att sova!” på ett tygskynke som i förra veckan hängdes ut från en lägenhet.

 

15:35 | 14 mars 2018


Nacka/Värmdö

Boprisernas fall i Nacka och Värmdö har stabiliserat sig även efter en succesiv nedgång de senaste månaderna. Men nya siffrorna från Mäklarstatistik tyder inte på något trendbrott.

 

09:17 | 14 mars 2018


Nacka

På Utskogens nya förskola står miljön i fokus. Byggnaden når högsta miljöklass, och personalen har fått påverka utifrån sin och barnens arbetsmiljö. Här kan man ha vattenlek i handfaten eller läsa och måla med utsikt över Skurusundet.

 

14:42 | 13 mars 2018


Nacka

På torsdag kväll stängs ett av körfälten på Värmdöleden vid trafikplats Nacka, i riktning mot stan. Sedan dröjer det sex månader innan det öppnas igen.

 

12:42 | 12 mars 2018


Nacka

På söndagen stoppades ovanliga unga bilförare i Nacka.

 

09:58 | 12 mars 2018


Nacka

Mark- och miljödomstolen river upp bygglovet för det så kallade Pumphuset i Järla sjö. Ett glädjande besked för de boende som i många år stridit mot planerna att göra om den gamla industribyggnaden till lägenheter.

 

08:14 | 12 mars 2018


Nacka

Vuxna personer ska ha börjat slåss på en buss i Nacka på lördagsförmiddagen, en av dessa greps misstänkt för misshandel.

 

11:04 | 11 mars 2018


Nacka

Till afrikanska trummor firade hjälpande och hjälpta, volontärer och religiösa företrädare att Källan i Fisksätra nu gett behövande råd och stöd i tio år. Katolske kardinalen Anders Arborelius var en av besökarna.

 

10:30 | 11 mars 2018


Nacka

Femåriga Ester Videla Araya i Finntorp agerade snabbt förra lördagen, när hon upptäckte att det luktade rök i ett trapphus och larmade.

 

08:33 | 10 mars 2018


Nacka

Tre personer, varav en hemmahörande i Nacka, har åtalats för grovt rån i en bostad i Boo, mellan Gustavsvik och Lännersta, i december förra året.

 

14:39 | 08 mars 2018


Nacka

Stockholmarna vill att Östra länken byggs. Det menar bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, som gjort en undersökning.

 

11:08 | 08 mars 2018


Nacka

Varje år presenterar Nyföretagarcentrum en rankning över de kommuner i landet där det startas flest företag. 

 

07:45 | 08 mars 2018


Nacka

Mängden matavfall som samlas in för att bli biogas ökar, men Nacka har en bit kvar till sina mål.

 

07:49 | 07 mars 2018


Nacka

Ett drygt 19 månader gammalt barn har omhändertagits av de sociala myndigheterna i Nacka. Den utlösande faktorn är familjens vegankost — som enligt socialtjänsten och sjukvården gjort att barnet svultit.

 

07:44 | 06 mars 2018


Nacka

Under lördagseftermiddagen larmades polis och brandkår till en lägenhetsbrand i Saltsjö-Duvnäs.

 

09:06 | 05 mars 2018


Nacka

Fyra ungdomar har häktats misstänkta för att ha tvingat till sig lyxbilar i bland annat Sickla köpkvarter i februari.

 

14:28 | 04 mars 2018


Nacka

Två personer fick föras till sjukhus efter rökutveckling i en fastighet i Finntorp i lördags morse.

 

14:14 | 04 mars 2018


Nacka

Nacka är den kommun som haft fjärde största ökning av villapriserna de senaste 20 åren.

 

11:07 | 03 mars 2018


Nacka

Snön har under veckan kostat stora resurser för Nacka och Värmdö.

 

08:30 | 03 mars 2018


Nacka

Efter rånvågen mot unga killar i Nacka lägger åklagaren nu ner förundersökningen i det mest uppmärksammade fallet, det mot en åttaårig pojke i Järla i januari.

 

16:44 | 02 mars 2018

 
LÄGET I TRAFIKEN
  • Sträckan Nacka Forum - Årstadal
    Normal trafik
Visa/dölj information från SL
VÄDER

klart.se

TEATER
/link/7376cf3287fd467281f6f7aed088a837.aspx
BARNPROGRAM
/link/9547078b4cc944c2bf77d8fef241ddfa.aspx

"Jag tar barn på allvar"

"Bolibompa-gubben" från Älta
KRÖNIKA
/link/aa10e5435b954fd2a8ba26988a7ef7fc.aspx

Så blir valet av skola 
ett riktigt lotteri

Lagliga varianten inte heller logisk
GUSTAVSBERG
/link/d300178dc38640d2b3c413e3d19cef34.aspx

"Vårt kulturarv är hotat"

Konstnärerna i G-studion oroas
NÄRINGSLIV
/link/da8494cd6c4f40ebb2859c5316a902c5.aspx

Vägen tillbaka för Grand

Anrikt hotell blickar framåt
MILJÖ
/link/f095706c4d6d4bdd8686a5a0ecfdb115.aspx

Hon väljer giftfritt

Anna Frost har sanerat sitt hem
SPORT
/link/ed6549f81f014fb2bbf66be3de5b2b89.aspx

Gänget som ger energikickar

Karate för barn med funktionshinder
KULTUR & NÖJE
/link/d64a611c9b344aa58160fc1b1261e0f8.aspx

Emma Halvarsson tog publiken med storm

Representerar Värmdö i riksfinalen
GUSTAVSBERG
/link/968ed81934f24c46b943a2cce1aae244.aspx

Simskola för nyanlända

Viktig kunskap i skärgårdskommun
MUSIK
/link/1549571a3fca4671ad3602aa91702675.aspx

Tar klivet från kören

Linda Frithiof satsar på solokarriär
KONST
/link/f8ddb1e90fb44c55adf2427ab8821408.aspx

Konstresa på sjukhuset

Ska motivera och starta samtal
JUBILAR
/link/be7043322a52484983527df228634e9c.aspx
POLITIK
/link/de91e84dc4124af489650e4c66675f29.aspx
NOBEL
/link/8c681cffaf684a8d92ea2fa08a49175c.aspx

Pristagare besökte Nacka

Lunchade på Lännersta gård
KONST
/link/d056f3b9534844d398b227b1771da533.aspx

Vill gjuta liv i tanten

Har skapat tantkonst i två decennier
UTMÄRKELSE
/link/1b6a47374a0c4a8ab0edecaa8b570626.aspx
SPORT
/link/c03d9cc0fd154a8bafbe147310003dbb.aspx

Vill att fler ladies ska lira

Värmdös damlag vill växa
INGARÖ
/link/4edf8eeb663d41e58efad497ef1d0b66.aspx

Fick en lysande idé

Vill att Ingarö ska synas
UTBILDNING
/link/9bc7da268ddf44c79d341d5422646c2f.aspx

Eleverna höjer pulsen

Neglinge skola har fokus på rörelse
SKÄRGÅRDEN
/link/52edf47d2b18415798a88c816244bc73.aspx

En ovanligt vacker syn

Sälsafari avslutade segelsäsong
KULTUR
/link/74ccf497282f4a3583b5e390640e516f.aspx

Danstolkad Beethoven

Två världar möts i Alea
MILJÖ
/link/482002a5e2e34a68b2d8710c6cb9bd1c.aspx

Skitig bäck får nytt liv

Porlande lekplats tack vare elever
SPEL
/link/91133c4ced6d482cb22d44d146815387.aspx
PODD
/link/9f677b0b9f3948a883dd934d7d5991d2.aspx

Heta snack i bastun

Spelar in podd med kända vänner
JORDBRUK
/link/f99c077b982b4407a635ce2fb4a18dcb.aspx

Kylan slår mot bönderna

Sträng sommar drabbar skördarna
AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MUSIK
/link/3962595c55a649539d15ef9b3b99b3eb.aspx

Singelaktuell kompisduo

David Bowie och Prince inspirerar
VÄRMDÖ
/link/dc961377530a4f6ab428cd4ea1f4c70d.aspx

Picknick med nya
och 
gamla Värmdöbor

Kompispicknick utanför kommunhuset
BERÄTTARLÄGER
/link/c925c1ebb736472d8051cde153747d84.aspx
TRÄDGÅRD
/link/0367e3a551c2488c8febf9a15b801c3c.aspx

Avkoppling i det gröna

"Det här är paradiset"
BÖCKER
/link/edb9ea2281ee4418bb03b35140528d17.aspx
SOMMARJOBB
/link/86ef731d7abd4f41a07b969cb9309707.aspx

Skapade sitt sommarjobb

Nacka satsar på unga nyföretagare
NATURPRIS
/link/730d2111ae8f4dcc8d2e156175d71b95.aspx
UDDA HUS
/link/f9c6a1a706104fef83d7a9603c1c8fd6.aspx

Fylke tar plats i Nacka

Hobbithotell redo för gäster
MILJÖ
/link/e3d36b81260540449287aaf16a1cd1bb.aspx

Pedagogisk plockning

3 723 skolbarn gör Nacka renare
TECKNARSTIPENDIUM
/link/bccbe02368b2446b9e2eb844ff41ffc1.aspx
DESIGN
/link/b96e4d27164748f686b9d9a42fe6d0c8.aspx
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Anna-Karin Blom, webbansvarig
Telefon: 08-555 266 33

FRÅGAN

Har du körkort och bil?
Se resultat
 
 
 
SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
ANNONS

Köpes

Lp-skivor och singlar från -50 -60 och -70-tal. Pop, rock, jazz, schlager. Ring Thomas
717 55 16, 070-717 55 16.

Se fler annonser
OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

SUDOKU
/link/eafc4609a34f4306bee78e68b47ddad5.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se