FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henning, Hemm...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
22 maj 2018

Värmdös näringslivschef Sofia Brorsson.

Låga företagarbetyg igen
– hon vill vända trenden

Näringsliv 13:49 | 16 maj 2018

Gång på gång hamnar Värmdö lågt i näringslivsrankningar. Senast i raden är en enkätundersökning, där kommunens betyg är tredje sämst i länet. Nu vill Värmdös nya näringslivschef vända trenden.

De senaste åren har företagsrankningar varit dyster läsning för de ansvariga i Värmdö kommun. I både Sveriges kommuner och landstings årliga undersökning Öppna jämförelser om företagsklimat och Svenskt näringslivs årliga rankning har företagarna överlag gett kommunen låga betyg.

I förra veckan presenterades resultatet av den enkätundersökning som delvis ligger till grund för Svenskt näringslivs nästa kommunrankning. Och även den pekar i samma riktning. De 144 lokala företagare som deltagit i enkäten ger Värmdö betyget 2,78 av 6, vilket är tredje sämst i länet och kan jämföras med snittet i landet på 3,4 och Nackas resultat, på 3,63.

– Företagen är missnöjda med dialogen, servicen och effektiviteten. Det är jättetråkigt att se de här siffrorna, men det är samtidigt bra att gedigna undersökningar görs, så att man sätter ljuset på hur det ser ut, säger Sofia Brorsson, som sedan fyra månader är näringslivschef i Värmdö.

Hon har under sin första tid på posten ägnat mycket tid åt att träffa stora och små företag i kommunen.

– Jag upplever att vi har ett fantastiskt näringsliv på Värmdö, med många drivna företagare. Det absolut viktigaste för mig nu är att hitta en dialog för ökad förståelse och ett bättre företagsklimat. Företagen ska vilja vara kvar i Värmdö, och känna att de är värdefulla för kommunen, säger hon.