FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Teresia, Terese

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
26 april 2018

Ett 20-tal träd i Strandviksparken, däribland flera skyddsvärda och denna flerhundraåriga ek, fälldes av JM i slutet på mars. Roland Åberg är en av många som är ledsna över fällningarna, han har sett träden sen han var liten och brukade åka med sparkar nerför Mästarns backe.

Träden skulle få
skydd – fälldes ändå

Värmdö 07:55 | 16 april 2018

Ett stort antal träd har fällts i parken vid Strandvik. Detta trots att kommunen tidigare sagt att flera av träden skulle skyddas.

Av den forna parken i Strandvik är det inte så mycket kvar. Ett 20-tal träd, däribland två skyddsvärda ekar och en lönn, har fällts. I området syns även resterna av en flerhundraårig ek.
– Det känns jättesorgligt, i morse stod det äldsta trädet ensamt kvar, men nu har de även fällt det. Jag har sett de här träden sen jag var liten, säger Roland Åberg, 73 år, som är född och uppväxt i Höjdhagen.

Roland är inte den enda som upprörts över trädfällningen. Rutger Selin, boende i området, är också upprörd och kommunen har också fått in klagomål och ett flertal möten har hållits.
– Oavsett om det finns marklov för att ta ner hundraåriga ekar och sen nyplantera så är det ett hån mot riksintresset, det schimära skydd som detta ger och som kommunen struntar i, säger han.

”Inget förbud mot fällning”
Det var i början av mars som byggkontoret beviljade marklov för fällning av tre skyddsvärda träd för att JM behöver bygga en p-plats och en dagvattenanläggning. Detta trots att området är av riksintresse för kulturmiljövård och detaljplanen anger att träd ska bevaras, och under byggtid ska träd och rotsystem skyddas. Marklov krävs för fällning av träd.

Berörda grannar har inte fått yttra sig, eftersom byggkontoret anser att fällningen inte innebär en avvikelse mot detaljplan. Fällningen skedde innan marklovet vunnit laga kraft.
– Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden har tolkningsföreträde vad gäller bland annat planbestämmelser och plan- och bygglagen. Även om det finns ett syfte och en intention med en detaljplan som att bevara träd så finns det i vart fall inget särskilt trädfällningsförbud i detaljplanen. Om det inte går att bevara, på grund av orsaker som ett ökat krav på byggnation eller utökad infrastruktur som kan vara av allmänt intresse, då blir det en intresseavvägning,  skriver bygglovhandläggare Kenneth Carlgren i ett mail.

Skadade träd ger vite
Enligt plankontoret så är tre av de nu fällda träden n-märkta, det anger att träden ska bevaras. En sådan märkning är, enligt plankontoret, den skarpaste skrivningen man kan göra i en plan. I förra veckan hade plankontoret en föredragning för politikerna i kommunstyrelsen, där man informerade om att orden ”marklov krävs för fällning” i detaljplanen ger möjlighet för tolkningar och att fälla träd. Men enligt länsstyrelsen innebär ordet marklov inte ett kvitto på att man får det, utan att ytterligare en prövning ska göras, i syfte att bevara träd.

Planchef Fredrik Cavallin i Värmdö kommun säger att man i Gustavsbergsprojektet har en gestaltningsgrupp som inför att bygglov ges försöker säkerställa att detaljplaner följs och att plankontoret kan yttra sig.
– Vi försöker ha så nära samarbete som möjligt, men det är en gränsdragningsfråga, eftersom det är bygg- och miljökontoret som är myndighetsutövare.

Enligt exploateringsavtalet ska JM betala vite på upp till 300 000 kronor för varje träd som allvarligt skadas, avlägsnas eller dödas. Byggkontoret har inte svarat på om så skett.


Värmdö

Ida Westerberg, som 1910 grundade bageriet i Stavsnäs och som själv var Stavsnäsbo, får ge namn åt en väg på orten.

 

08:37 | 26 april 2018 | Läs och kommentera


Värmdö

En kombination av låga pH-halter och bergkross kan förklara den vita sörjan i diket vid Porslinstippen. Det visar en ny utredning som Villeroy & Boch har låtit göra. Samtidigt förelägger nu kommunen bolaget att stoppa lakvattenläckaget vid Idrottsvägen.

 

07:31 | 25 april 2018| 2 kommentarer


Värmdö

Åtta containrar, en sluttande tomt – och massor av hårt arbete. Efter tre år börjar familjen Ulfsdotter Jacobssons Sverigeunika containervilla ta form på riktigt.
– Vi har medvetet varit lite naiva, säger Linda Ulfsdotter.

 

16:35 | 24 april 2018| Läs och kommentera


Värmdö

Hösten 2021 ska en ny, fristående skola öppna i Charlottendal. Men vem som ska driva den är ännu oklart, och nu väcks kritik mot att de två friskolekoncerner som ansökt inte uppfyller kraven.

 

09:40 | 24 april 2018| Läs och kommentera


Värmdö

Värmdö kommun har släppt ut orenat avlopp minst tio gånger sedan den nya pumpstationen byggdes i Hemmesta för tre år sedan. Samtidigt vet kommunen inte hur mycket av avloppet som gått ut i Hemmesta träsk.

 

07:35 | 24 april 2018| Läs och kommentera


Värmdö

Runda huset var tänkt att bli högre. Det säger arkitekten Claes Tottie som var med och byggde huset tillsammans med sin kände svärfar Olof ”Thun-Olle” Thunström. Nu föreslår S att man istället för att flytta biblioteket till det nya kulturhuset, bygger på Runda huset med fler våningar.

 

11:26 | 23 april 2018| 1 kommentar


Värmdö

På lördagskvällen var det stökigt i Gustavsbergs centrum.

 

09:46 | 22 april 2018


Värmdö

En bilist körde ner i ett dike på Fagerdalavägen strax före sjutiden i kväll. Föraren vägrade först öppna dörren och försvann sen från platsen.

 

20:00 | 20 april 2018


Värmdö

Tre bilar var inblandade i en trafikolycka i Ålstäket vid 15-tiden idag. Inga personskador rapporteras.

 

16:37 | 20 april 2018


Värmdö

Lisa Larsons bulliga katter och hundar kommer att välkomna hundratals nya hyresgäster till Porslinskvarteren. Trapphusen i Riksbyggens nya hyresrättshus smyckas med den lokala världskändisens keramikfigurer.

 

11:44 | 20 april 2018| Läs och kommentera


Värmdö

Polisen i Nacka, Värmdö och Tyresö varnar i ett inlägg i sociala medier för åldringsbrott i området.

 

17:20 | 19 april 2018


Värmdö

En singelolycka inträffade på Fagerdalavägen vid 11-tiden i förmiddags då en bilist körde i diket.

 

17:16 | 19 april 2018


Värmdö

Fyra viltolyckor har inträffat under torsdagen i Nacka och Värmdö.
– Det är typiskt att de inträffar just vid sjutiden på morgonen och på eftermiddagen, säger Åsa Wallentin, polisens presstalesperson.

 

17:09 | 19 april 2018


Värmdö

Vid 21-tiden på onsdagskvällen uppmärksammade boende på norra Värmdö ett par personer man misstänkte var i färd med att stjäla diesel från maskiner på en byggarbetsplats.

 

08:54 | 19 april 2018


Värmdö

21:32 krockade två bilar på Skärgårdsvägen. Polisen upprättade en anmälan om vårdslöshet

 

08:46 | 19 april 2018


Värmdö

”En cab”, som mannen i den gamla försäkringsreklamen från 80-talet glatt utbrister efter att ha fått taket avslaget av en grävmaskin, är en tydlig symbol för lyx, eskapism och frihet. Jämfört med riksgenomsnittet är bilmodeller med nedfällbart tak populära i både Värmdö och Nacka.

 

10:47 | 18 april 2018


Värmdö

När Jouni Reinikainen hörde skriken tvekade han inte en sekund. Han kastade sig i det iskalla vattnet  — och räddade livet på den sjuåriga flickan som gått genom isen.
– Det finns inte ord för hur tacksamma vi är, säger flickans pappa.

 

09:50 | 16 april 2018


Värmdö

Polisen säger sig ha en "trolig identitet" på den person hittades i vattnet i Gustavsberg.

 

11:15 | 15 april 2018


Värmdö

16:27 på lördagseftermiddagen krockade två bilar i anslutning till korsningen Skärgårdsvägen och Stavsnäsvägen.

 

11:04 | 15 april 2018


Värmdö

Vid lunchtid på lördagen fick polis och räddningstjänst larm om att en person påträffats i vattnet på Värmdö.

 

21:23 | 14 april 2018


Värmdö

NVP:s medarbetare Charlotta Westling och Jenny Frejing vann på fredagskvällen pris på Gratistidningarnas årliga prisutdelning för reportaget om boende på Gustavsgården i  som fick flytta ut i containrar när fastigheten skulle byggas om.

 

08:57 | 14 april 2018


Värmdö

Förra helgen urartade trafikläget i Mölnvik. Köerna var timslånga, bilar körde på gångbanor och polisen fick dirigera trafiken. I dag har kommunen satt in flaggvakter. Men om problemen är lösta på lång sikt vet ingen.

 

16:40 | 13 april 2018


Värmdö

06:52 på fredagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en misstänkt lägenhetsbrand på Magnus Isaeus gata i Gustavsberg.

 

09:29 | 13 april 2018


Värmdö

Vid 12:50-tiden fick polis och räddingstjänst larm om röklukt på gymnasieskolan G2 i Gustavsberg.

 

16:47 | 12 april 2018


Värmdö

Det är fortfarande inte klargjort vad som orsakade olyckan på skärtorsdagen på väg 274, nära Värmdö kyrka, då två personer avled.

 

13:42 | 12 april 2018


Värmdö

Intresset för kajakpaddling ökar. Men det många inte vet är att det går att paddla året runt. Jörgen Kard och dottern Lilo är två riktiga kajakfantaster, och tycker fler borde prova på.

 

08:16 | 12 april 2018


Värmdö

Värmdö kommun gjorde ett positivt resultat 2017. Ett markant svagare resultat jämfört med 2016 och kommunen brottas med en ökande befolkning, ökande låneskuld och nämnder med ekonomiska problem.

 

10:20 | 11 april 2018


Värmdö

”Behov av ansökt insats föreligger inte.” Det beskedet ges i drygt 20 procent av svaren på ansökningar från funktionsnedsatta. Nu dömer SKL ut Värmdö kommuns sätt att motivera biståndsbeslut.

 

08:05 | 11 april 2018


Värmdö

Vid tiotiden på förmiddagen inträffade ännu en trafikolycka på 222:an. Två personer är förda till sjukhus.

 

12:47 | 10 april 2018


Värmdö

Många nya namn syns i Liberalerna i Värmdös vallista till fullmäktigevalet i höst - och så en comeback Anders Bergman. Kommunalrådet Fredrik Sneibjerg står som väntat på första plats.

 

12:00 | 10 april 2018


Värmdö

De närmsta 15 åren kan 2 500 fastighetsägare med små byggrätter få bygga ut. Kommunen planerar att skrota den regel som, när den infördes, skulle stoppa snabb tillväxt i sommarstugeområden.

 

11:20 | 10 april 2018


Värmdö

Efter 18 års kamp har nu de boende i Farsta Slottsvik i Gustavsberg tröttnat på de giftiga utsläppen i Farstaviken. I går kväll sattes två stora annonstavlor vid diket där de ställer kommunen till svars.

 

10:15 | 10 april 2018


Värmdö

Vid halv åtta-tiden inträffade en singelolycka strax före Strömmabron i Värmdö när en bil körde av vägen. Enligt polisen ska ingen ha skadats.

 

09:10 | 10 april 2018


Värmdö

Vård- och omsorgsnämnden brister i sin styrning, ledning och interna kontroll av hur funktionshinderverksamheten sköts. Nu riktar Värmdös revisorer kritik mot de ansvariga politikerna och kräver att nämnden blir mer delaktig.

 

14:10 | 09 april 2018


Värmdö

På söndagskvällen upptäcktes ett utsläpp av olja i Strömma kanal.

 

13:09 | 09 april 2018


Värmdö

Tre flickor gick genom isen i Gustavsberg under söndagen. Två av dem lyckades själva ta sig upp, men den tredje räddades av en man som passerade platsen.

 

20:39 | 08 april 2018


Värmdö

Istället för präst blev hon en av landets få kvinnliga magiker, med SM-medaljer i bagaget. Nu sätter nyblivna gustavsbergaren Caroline Ravn upp en egen show — en hyllning till hennes trollande farfar.

 

11:22 | 08 april 2018


Värmdö

Hur bedriver man folkbildning om byggnadsvård? Man startar en podd! Så tänkte Värmdös kommunantikvarie Lenore Weibull. Resultatet är Finrummet, vars första avsnitt finns ute nu.

 

11:47 | 06 april 2018


Värmdö

I januari och februari rapporterades 40 fall av utebliven sophämtning hos privathushåll i Värmdö.

 

13:41 | 05 april 2018


Värmdö

En Värmdöbo döms till fem månaders fängelse för vapenbrott och narkotikabrott. Hade två pistoler och 13 skarpa patroner men ingen licens.

 

15:07 | 03 april 2018

 
VÄDER

klart.se

UPPSKATTAD JOURNALISTIK
/link/333549dd16664f07a65987d1be9dff5c.aspx

NVP:s granskning prisad

Nyheten om äldre containrar vinnare
FOTOUTSTÄLLNING
/link/9e926893624d42d3b20a78ce960dcf6d.aspx

Upplev 80-talets Fiskis

Unika bilder ställs ut
KRÖNIKA
/link/a61fba97a567404e969b5203148f4c75.aspx

Se till att inte bli lurad

Se upp med avsändaren i valtider
MAGISKT
/link/d7440203b7fd409184f23adc3dd30197.aspx

Hon bytte kors mot kort

Gustavsbergsmagiker med egen show
BÖCKER
/link/3a41cd838cd04f66918d61c014a6aa9b.aspx

En musikepok går i graven

Efter 38 år flyttar Ormen ut
TEATER
/link/7376cf3287fd467281f6f7aed088a837.aspx
MILJÖ
/link/3feff1c72e8646488baa28a52d65a64c.aspx

"Miljö är inget kosmetiskt"

Företagare på konferens med Al Gore
BARNPROGRAM
/link/9547078b4cc944c2bf77d8fef241ddfa.aspx

"Jag tar barn på allvar"

"Bolibompa-gubben" från Älta
GUSTAVSBERG
/link/d300178dc38640d2b3c413e3d19cef34.aspx

"Vårt kulturarv är hotat"

Konstnärerna i G-studion oroas
NÄRINGSLIV
/link/da8494cd6c4f40ebb2859c5316a902c5.aspx

Vägen tillbaka för Grand

Anrikt hotell blickar framåt
MILJÖ
/link/f095706c4d6d4bdd8686a5a0ecfdb115.aspx

Hon väljer giftfritt

Anna Frost har sanerat sitt hem
SPORT
/link/ed6549f81f014fb2bbf66be3de5b2b89.aspx

Gänget som ger energikickar

Karate för barn med funktionshinder
KULTUR & NÖJE
/link/d64a611c9b344aa58160fc1b1261e0f8.aspx

Emma Halvarsson tog publiken med storm

Representerar Värmdö i riksfinalen
GUSTAVSBERG
/link/968ed81934f24c46b943a2cce1aae244.aspx

Simskola för nyanlända

Viktig kunskap i skärgårdskommun
MUSIK
/link/1549571a3fca4671ad3602aa91702675.aspx

Tar klivet från kören

Linda Frithiof satsar på solokarriär
KONST
/link/f8ddb1e90fb44c55adf2427ab8821408.aspx

Konstresa på sjukhuset

Ska motivera och starta samtal
JUBILAR
/link/be7043322a52484983527df228634e9c.aspx
POLITIK
/link/de91e84dc4124af489650e4c66675f29.aspx
NOBEL
/link/8c681cffaf684a8d92ea2fa08a49175c.aspx

Pristagare besökte Nacka

Lunchade på Lännersta gård
KONST
/link/d056f3b9534844d398b227b1771da533.aspx

Vill gjuta liv i tanten

Har skapat tantkonst i två decennier
UTMÄRKELSE
/link/1b6a47374a0c4a8ab0edecaa8b570626.aspx
SPORT
/link/c03d9cc0fd154a8bafbe147310003dbb.aspx

Vill att fler ladies ska lira

Värmdös damlag vill växa
INGARÖ
/link/4edf8eeb663d41e58efad497ef1d0b66.aspx

Fick en lysande idé

Vill att Ingarö ska synas
UTBILDNING
/link/9bc7da268ddf44c79d341d5422646c2f.aspx

Eleverna höjer pulsen

Neglinge skola har fokus på rörelse
SKÄRGÅRDEN
/link/52edf47d2b18415798a88c816244bc73.aspx

En ovanligt vacker syn

Sälsafari avslutade segelsäsong
KULTUR
/link/74ccf497282f4a3583b5e390640e516f.aspx

Danstolkad Beethoven

Två världar möts i Alea
MILJÖ
/link/482002a5e2e34a68b2d8710c6cb9bd1c.aspx

Skitig bäck får nytt liv

Porlande lekplats tack vare elever
SPEL
/link/91133c4ced6d482cb22d44d146815387.aspx
PODD
/link/9f677b0b9f3948a883dd934d7d5991d2.aspx

Heta snack i bastun

Spelar in podd med kända vänner
JORDBRUK
/link/f99c077b982b4407a635ce2fb4a18dcb.aspx

Kylan slår mot bönderna

Sträng sommar drabbar skördarna
AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MUSIK
/link/3962595c55a649539d15ef9b3b99b3eb.aspx

Singelaktuell kompisduo

David Bowie och Prince inspirerar
NATURPRIS
/link/730d2111ae8f4dcc8d2e156175d71b95.aspx
UDDA HUS
/link/f9c6a1a706104fef83d7a9603c1c8fd6.aspx

Fylke tar plats i Nacka

Hobbithotell redo för gäster
MILJÖ
/link/e3d36b81260540449287aaf16a1cd1bb.aspx

Pedagogisk plockning

3 723 skolbarn gör Nacka renare
TECKNARSTIPENDIUM
/link/bccbe02368b2446b9e2eb844ff41ffc1.aspx
DESIGN
/link/b96e4d27164748f686b9d9a42fe6d0c8.aspx
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Anna-Karin Blom, webbansvarig
Telefon: 08-555 266 33

FRÅGAN

Har du körkort och bil?
Se resultat
 
 
 
SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
ANNONS

Köpes

Lp-skivor och singlar från -50 -60 och -70-tal. Pop, rock, jazz, schlager. Ring Thomas
717 55 16, 070-717 55 16.

Se fler annonser
OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

SUDOKU
/link/eafc4609a34f4306bee78e68b47ddad5.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se